MUŠKARAC (64) ŽRTVA INTERNET PREVARE: Kada je ostao bez VIŠE OD 3.500 EVRA, shvatio njen PAKLENI PLAN
Dopisivanje ilustracija, Foto: Profimedia

ČUVAJTE SE!

MUŠKARAC (64) ŽRTVA INTERNET PREVARE: Kada je ostao bez VIŠE OD 3.500 EVRA, shvatio njen PAKLENI PLAN

Radi se o klasičnom primeru romantične prevare, koja je jedna od najčešćih financijskih online prevara.

Objavljeno:

Prekjuče je policijskim službenicima Policijske uprave Dubrovnik 64-godišnjak prijavio prevaru kojom je oštećen za gotovo 3.800 eura, objavila je danas dubrovačka policija. Muškarac je u prijavi naveo kako je početkom marta ove godine putem društvene mreže stupio u kontakt sa ženskom osobom koja se predstavila kao državljanka Sirije i da se trenutno nalazi u izbegličkom kampu.

Putem komunikacije opisivala je teške uslove u kojima se nalazi nakon čega mu je poslala e-mail adresu agencije koja se bavi spašavanjem osoba iz zaraćenih delova Sirije, objavila je policija. Muškarac je stupio u kontakt s osobom iz navedene agencije koja mu je poslala bankovni račun na koji je u dva navrata uplatio ukupno 3.710,00 za troškove prevoza i izrade dokumenata na ime državljanke Sirije s kojom je dalje nastavio kontakt, stoji u saopštenju.

Shvatio da je prevaren kad je tražila još novca

Kada mu je navodna državljanka Sirije rekla da se nalazi u bolnici i da joj je za potrebe troškova lečenja potrebno uplatiti 2.650 eura oštećeni je shvatio da je prevaren i ceo je slučaj prijavio policiji, stoji u saopštenju.

Radi se o klasičnom primeru romantične prevare, koja je jedna od najčešćih financijskih online prevara. Prevarant se pretvara da želi romantičnu vezu, a žrtve pronalazi na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte, s konačnim ciljem da od njih dobije novac, podseća policija.

Kako funkcioniše "romantična prevara"

Počinioci ovih prevara kroz komunikaciju iskazuju snažna osećanja prema žrtvi i, nakon što zadobiju njeno poverenje, traže novac, darove, podatke o bankovnim karticama ili da im žrtva pošalje lične fotografije ili videozapise.

Policija upozorava građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti proveriti njihov identitet i postojanje, a ukoliko nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kog razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac.

Bonus video:

46:27

REDAKCIJA 15.05.2024. 3. DEO

(Espreso/Index/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.